DRUGI HRVATSKI RURALNI PARLAMENT

Općina Sveti Martin na Muri kao jedan od organizatora Drugog hrvatskog ruralnog parlamenta (20.-22.4.2017.) posebno zahvaljujuje domaćim snagama koje su pomogle i/ili sudjelovale u organizaciji: volonterki Barbari Perčić, Udruzi hrvatskih branitelja (kuharski tim), Dominiku Padariću i Matiji Turku, TS Zrin, dječici iz Dječjeg vrtića “Smješko” i tetama Isabeli Lisjak i Claudiji Bamugartner, djelatnicima općinskog i TZ ureda, djelatnicima ugostiteljskog objekta Mlinarske hiže, Svetomartinskom vlakiću i Svetomartinskim mažoretkinjama, HKUU Sveti Martin, prijevozniku Nikoli Perčić, Dejanu Krajačići i svim izlagačima koji su doprinijeli svojim proizvodima u Ruralnom domjenku: OPG Agro-Mladen Dobranić, OPG Goričanec, OPG Hadela, OPG Hažić.

Svi organizatori sa suorganizatorima i volonterima zahvaljuje svima koji su pomogli prikazati malo Međimurje velikom prilikom za ruralni razvoj kroz primjere dobre prakse, a samim time i poticaj za daljnji rast i razvoj kroz suradnju i povezivanje.

U LifeClass Termama Sveti Martin se od četvrtka 20. travnja do subote 22. Travnja, kroz tri dana trajanja, okupilo 400 sudionika iz Hrvatske i inozemstva zainteresiranih za aktualne teme iz poljoprivrede, gospodarstva i turizma.

Na parlamentu su sudjelovali i predstavnici Ministarstva poljoprivrede, Ministarstva turizma, Ministarstva regionalnog razvoja i EU fondova, Hrvatske mreže za ruralni razvoj, Hrvatske gospodarske komore, Hrvatskih LAG-ova, hrvatskih Turističkih zajednica i Međimurske županije, mnogi predstavnici međimurskih i hrvatskih gradova i općina.

Koliko je Hrvatski ruralni parlament važan za razvoj gospodarstva govori i činjenica kako su na u njegovom radu sudjelovala i brojna poznata lica: Tomislav Panenić, izaslanik predsjednika Hrvatskog Sabora, Krešimir Ivančić, izaslanik hrvatskog premijera, Vlade Republike Hrvatske i Ministarstva poljoprivrede, Ivo Bašić, glavni tajnik Ministarstva turizma, Marijana Petir, zastupnica Europskog parlamenta i mnogi drugi.

Sudionici su kroz tri dana aktivno otvarali brojna pitanja na koja su zajedničkim diskusijama dobili odgovore. Počevši s Ruralnim Caffeom sa sedam različitih tema osmišljenom na principu World Caffea, raspravljalo se o „Inovativnim pristupima u poljoprivredi, zajednici, turizmu“, „Društvenom poduzetništvu“; «Konceptu ‘’nula kilometara’’: lokalna hrana na lokalnom stolu» te «Baštini i identitetu ruralnih prostora kao polazištu za razvoj».

Dio aktivnoti odvijao se i na raznim lokacijama u Međimurju, pa su na području Općine Sveti Martin na Muri održane dvije terenske radionice: na lokaciji DV “Smješko” i Centra za posjetitelje-Mlinarska kuća (radionica “Inovativan pristup zajenici”), Vinska kuća Hažić (radionica “Konceptu ‘’nula kilometara’’: lokalna hrana na lokalnom stolu”).

Sveukupno na 9 tematskim terenskim radionicama uz posjet 30 lokacija diljem Međimurske županije pokazivali su se primjeri dobre prakse kojih u Međimurju ne nedostaje, a sudionici su mogli pronaći motivaciju i ideju za vlastiti razvoj. Prvog se dana predstavilo i 40 izlagača s temom ruralnog prostora te je bilo izloženo i prezentirano više od 20 znanstvenih postera na temu ”Interdisciplinarnom suradnjom do bolje kvalitete života u ruralnim prostorima”.

Zadnji dan parlamenta bio je rezerviran za prezentacije rezultata terenskih radionica, zaključke i usvajanje Deklaracije 2. HRP-a kojom se izdvojilo 10 tema važnih razvoj ruralnih područja. To su: prepoznavanje problema ruralnih područja, važnost obrazovanja i poticanja inovacija, inovativni pristupi zajednici, uključivanje javnosti u postupke donošenja odluka, re-afirmacija stručnog pristupa, razvoj poduzetničkog duha, jačanje lokalnog povezivanja („ruralni lanci vrijednosti“), veze urbanog i ruralnog prostora, očuvanje lokalnog identiteta, te nove razvojne mogućnosti kroz suradnju i povezivanje.

Fotografije, brošuru i Deklaraciju s Drugog hrvatskog ruralnog parlamenta možete pronaći u privitku!

Petra Novinščak, zamjenica načelnika


Deklaracija_2HRP_final

HRP2017_Publikacija