Krampuslauf 2016. oborio sve rekorde posjećenosti

Udruga Svetomartinski krampusi u suradnji s Turističkom zajednicom i Općinom Sveti Martin na Muri organizirala je sedmi po redu Svetomartinski krampuslauf, priredbu koja okuplja srodne udruge i društva iz domovine i regije te svake godine privlači sve više i više posjetitelja.

I ove je godine centrom Svetog Martina na Muri prošla povorka dlakavih mitskih stvorenja. Krampusi su se trudili sa svojim strašnim maskama utjerati strah u kosti, a uspjeli su izazvati salve smijeha. Posjetitelji su bili oduševljeni viđenim te su iskoristili priliku kako bi sa strašnim krampusima ovjekovječili trenutak pred objektivom.


No u mimohodu nije bilo samo dlakavih krampusa, našao se tu i pokoji Sveti Nikola, koji je djeci dijelio slatkiše, te nekoliko bijelih anđela. Oni su predvodili susjedne snage, Štrigovske parkline, koji su sa svojim performansom oduševili okupljeno mnoštvo.


Na sedmom svetomartinskom Krampuslaufu sudjelovalo je 23 ekipa. Najviše skupina došlo je iz Austrije i susjedne Slovenije, to jest iz država u kojima tradicija Krampuslaufa seže u daleku prošlost. Sveti Martin na Muri svake godine dokazuje kako ni Hrvatska ne zaostaje u tom području. Ovogodišnji Krampuslauf primamio je najveći broj posjetitelja do sada, kao i najveći broj skupina koje su sudjelovale u jučerašnjem pohodu.


Mimohod su predvodili Svetomartinski krampusi, a od domaćih snaga tu su još bili Goričanski parkeljni i Štrigovski parklini. Od ostalih skupina sudjelovali su: Koranti Rogoznica, Auhirsch Pass, Schlössl-Pass Mogersdorf, Goaß Deifen, Godeške hudobe, Silenthelldevils, Höllenteufel Ludmannsdorf, Perchtengruppe Tallach „RoteTeufel“, Grafensteiner Teufelchen, Penker Bergteufln, Otterthaler Windlochteifln, D’Rotzbuam, Lichtmess Teifl’n, Brucker Schlossbergteifln, Zerberus Pass, Schworznbochteifln, Lichtenworther Klachlteufeln, BFB Römerteufeln, Hirschwanger Hollenteufel i Kreuzwegteifl Mitterdorf.


Nakon održanog mimohoda skupine krampusa i posjetitelji zaputili su se do velikog grijanog šatora koji je bio postavljen na igralištu iza OŠ Sveti Martin na Muri. Za dobro raspoloženje pobrinuo se je međimurski band Casino. Osim domaćih poznatih hitova, band je imao u rukavu i glazbene aseve za goste iz Austrije i Slovenije, što je cijelu feštu podiglo na višu razinu.  Zabava pod šatorom potrajala je do kasnih večernjih sati.


FOTO: Ivan Kralj| Tekst: mnovine.hr


GALERIJA SLIKA KRAMPUSLAUF 2016.