Križni put

Više informacija o križnom putu možete pronaći na župnim web stranicama: www.svetimartin-zupa.com

GALERIJA SLIKA SA KRIŽNOG PUTA

Put dugačak oko 23 kilometra od župne crkve preko svih naselja do zadnje postaje i svete mise u župnoj crkvi za oko 9 sati prepješačilo je više o tisuću ljudi, iz svih krajeva Međimurja te susjednih slovenskih naselja. Križnu put je predvodio domaći župnik velečasni Ivan Herceg, a u organizaciji su pripomogli HKUU Sveti Martin, vatrogasci iz Lapšine i Svetog Martina na Muri te PU međimurska. Župljani su se iskazali dostojanstvenim držanje te usputni čašćenjem sudionika Križnog puta, kojim su vjernici simbolički i praktično pokazali da se nalazimo u Korizmi i da iščekujemo Uskrs naš najveći kršćanski događaj i blagdan.

Pobožnost križnog puta započela je uvodnom molitvom u župnoj crkvi u 9.30 sati. Nakon uvodne molitve krenulo se prema prvoj postaji. Pobožnost križnog puta stavlja vjernicima, ali i drugim ljudima na srce razmišljanje: o smislu žrtve, o smislu ljubavi i o smislu života.Na koncu ta pobožnost želi nas podsjetiti da je i sam Bog imao svoj križni put, ali da je poslije tog puta došlo Uskrsnuće. Pobožnost križnog puta, kao i prijašnjih godina predmolili su ovogodišnji firmanici, odnosno osmi razred. Bilo je lijepo vrijeme i na samoj pobožnosti ukupno je sudjelovalo preko 1000 ljudi. Na nekim postajama je bilo više, na nekim manje vjernika. Ukupno je sve postaje prošlo oko 650 ljudi.

Da bi pobožnost križnog puta bila još upečatljivija kod svake postaje bio je i scenski prikaz postaje:

Isus – Dejan Krajačić, Pilat – Mladen Tišljarić, Šimun Cirenac – Andrej Goričanec, Satnik – Martin Perčić, Vojnik I. – Lovro Kočila, Vojnik II – Lino Sobočan, žena iz mnoštva – Katarina Šajnović, Veronika – Ines Baumgartner, Blažena Djevica Marija – Katica Herceg.

Postaje križnog puta su na slijedećim mjestima:

1.POSTAJA: VRHOVLJAN – kapelica

2.POSTAJA: ŽABNIK – pil

3.POSTAJA: MAROF -pil

4.POSTAJA: HLAPIČINA – crkva Sv. Ane

5.POSTAJA: GRADIŠČAK – pil

6.POSTAJA: KAPELŠČAK – kapela Sv. Margarete

7.POSTAJA: GORNJI KONCOVČAK – novi pil kod obitelji Stanka Srpak

8.POSTAJA: GRKAVEŠČAK – kapelica Sv. Alojzija Gonzage

9.POSTAJA: JUROVČAK – kapelica kod na raskršću

10.POSTAJA: ČESTIJANEC – kapelica

11.POSTAJA: LAPŠINA – pil

12.POSTAJA: JUROVEC – pil

13.POSTAJA: BREZOVEC – pil

14.POSTAJA: SVETI MARTIN NA MURI – župna crkva

Križni put završava svetom misom u župnoj crkvi. Dužina križnog puta je 22 km.

Isus je nosio križ, ali mnogi su mu pomagali. Tko je htio mogao je nositi križ, tako su nosili križ i djeca, mladi i stariji.
Križni put prate DVD Sveti Martin na Muri i DVD Lapšina, kao i djelatnici policijske postaje Mursko Središće.

Svim ljudima koji su se na bilo koji način angažirali oko same organizacije križnog puta bilo da djeluju u crkvenim ili laičkim udrugama neka Božja milost bude obilna nagrada, a mir u srcu i ljudska zahvala poticaj na još više dobrih djela.