Prezentacija intrigantne knjige Achtung Auschwitz Zlatka Kraljića

Promocijom knjige Zlatka Kraljića u Općini Sveti Martin na Muri započelo je obilježavanje proslave Martinja.

Auchtung Auschwitz naziv je nove trojezične pjesničke zbirke svetomartinskog slikara i književnika Zlatka Kraljića koja je jučer navečer promovirana po prvi put u Međimurju. Književnu večer moderirala je učiteljica hrvatskog jezika u OŠ Sveti Martin na Muri Anđelka Klemenčić, a cijeli ugođaj upotpunila je dramska sekcija HKUU Sveti Martin na Muri.

-Uvijek pišem o problemima suvremenog doba. Sudjelovao sam na jednoj književnoj manifestaciji u Krakowu te sam slučajno zavirio u Auschwitz. Tada mi je sinula ideja da bih mogao spojiti Auschwitz i svoje vizije. U knjizi govorim o problemima današnjeg svijeta koji izgleda da ide u propast. Starije generacije trebale bi reagirati, a ja uvijek reagiram kroz slikarstvo ili književnost– kazao je na predstavljanju knjige Zlatko Kraljić.

Osebujan Zlatko Kraljić dobitnik je mnogobrojnih književnih nagrada među kojima se u posljednjih nekoliko godina ističu: plaketa Mihovil Pavlek Miškin, prva nagrada „ Stjepan Kranjčić“ Križevci, prva nagrada za hrvatsku duhovnu prozu i treća za poeziju, prva nagrada za hrvatsko suvremeno pjesništvo na natječaju Senje i meteori u Varaždinu, zlatno priznaje za književnost JSKD, prva nagrada za duhovnu poeziju u Ludbregu, prva nagrada za kajkavsku književnost u Adamovcu i prva nagrada za ljubavnu poeziju Zavoda za kulturno in publicistično ustvarajalnost u Ljubljani.

Svaki pjesnik mora živjeti u realnom svijetu. Mi danas živimo u potrošačkom društvu i zato sam taj svijet usporedio s Auschwitzom. Nekada su pjesnici vodili narode, a danas to rade multinacionalne kompanije. Znanost nam se razvija na treću potenciju, a isto tako čovjek tom brzinom ide prema dolje. Da bi to promijenili, trebamo drugačije živjeti.- istaknuo je Kraljić.

Tekst i foto: Sanja Heric, mnovine.hr