U galeriji iznad općine otvorene čak tri likovne izložbe

Prva je naša godišnja izložba slika koju tradicionalno postavljamo povodom Martinja u Sv. Martinu na Muri gdje je naše sjedište, zatim izložba slika nastalih na Međunarodnoj likovnoj koloniji kod mlina na Muri u Žabniku u lipnju ove godine i posljednja je izložba radova učenika koji su nastali ove godine na Međunarodnoj koloniji učenika također u Žabniku– kazala je na otvorenju izložbi predsjednica Likovne Republike Milena Petković iz Murskog Središća.

Zbog obima slika izložbe su  bile postavljene u Galeriji i Kongresnoj dvorani. Ovog su puta na izložbama prevladali apstraktni motivi, ali naslikano je bilo i nekoliko pejsaža te su bile izložene i fotografije.

Na godišnjoj izložbi Udruge izlagali su: Marija Pavlič iz Murske Sobote, Sanja Kuleš iz Siska, Tatjana Mijatović iz Radenci, Mladen Palić iz Svetog Martina na Muri, Rajko Petković iz Svetog Martina na Muri, Teodor Goričanec iz Varaždina, Marijan Petković iz Murskog Središća, Danijel Jakopanec iz Koprivnice i Milena Petković iz Murskog Središća.

U Kongresnoj sali izloženi su bili učenički radovi koji su nastali na Učeničkoj koloniji krajem prošle godine. Na koloniji je sudjelovalo 14 učenike iz OŠ Sv. Martin na Muri, OŠ Strahoninec i OŠ Francenta Prešerna Črenšovci iz Slovenije. 

Cilj Učeničke kolonije bio je upoznati djecu s pojmom kolonije i slikarstva te razviti kod učenika osjećaj za lijepo, osvijestiti značenje pojma „ s ukusom“ i skladno tome razvoj estetske osjetljivosti, samokritičnosti i vrednovanje sadržaja i ideja, vrednovanje i očuvanje okoliša i kulturne baštine te vrednovanje i razvoj pozitivnog odnosa prema radu– istaknula je Petković.

Mentori učenika bili su Tibor Frančić i Marina Mrazović. Na izložbama su bili izloženi i radovi učenika OŠ Sveti Martin na Muri koji su nastali u sklopu projekta „ Ruksak pun kulture“ pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture. Njihovi radovi vezani su uz neobičnu arhitekturu te formiranje vanjskog i unutarnjeg prostora u kojem živimo. Radionicu je vodila docentica Likovne akademije u Osijeku dr. znanosti Ines Matijević, a zahvaljujući projektu kojeg je pripremila i prijavila knjižničarka OŠ Sveti Martin na Muri Ana Špoljarić.

Izložbu je svečano otvorio svetomartinski načelnik Dražen Crnčec koji je autorima dodijelio prigodne poklone. Milena Petković zahvalila je posebno TZ Općine Sveti Martin na Muri na podršci i pomoći koju njihove djelatnice pružaju prilikom svake manifestacije Likovne republike.

 

Tekst i foto: Sanja Heric, mnovine.hr