VINCEKOVO 2017.

Proizvodnja grožđa, a time i vina jedna je od najvažnijih poljoprivrednih proizvodnji u Međimuraca. Ljubav prema lozi toliko je raširena da gotovo svaki domaćin i u nizinskom dijelu uz kuću ima bar “brajde”. Velik je broj onih, koji uživaju ili žive od tog plemenitog napitka, a koji će obilježiti i dan Sv. Vinka, zaštitnika vinogradara.

Veli se da na Vincekovo nije dobro niti lijepo biti sam pri klijeti. Stoga je već tradicionalno, 17. put, u organizaciji Hrvatske kulturno umjetničke udruge „Sveti Martin“ u nedjelju 22.01.2017 održan pohod u župni vinograd. Iako je temperatura pokazivala negativni predznak, okupio se i na pohod krenuo lijep broj šetača te su nakon otprilike sat vremena pješačenja stigli u župni vinograd gdje se održao tradicionalni obred uz stihove pučke pjesme „Trsek moj zbudi se“ te kuhano vino, čaj i domaće kobasice s domaćim kruhom.

Uz mještana općine Sveti Martin na Muri te njihove prijatelje i ove godine u pohodu sudjelovali su članovi prijateljskog kulturno-umjetničkog društva „Sveti Jeronim“ iz Štrigove. Sam obred odvijao se pod vodstvom Stanka Perčića – Svetomartinskog Vajnčeka.

Ovim putem predsjednik Udruge Crnčec Dražen te sve članice i članovi Udruge žele zahvaliti župniku, Svetomartinskim krampusima te posebice Savjetu mladih Općine Sveti Martin na Muri na svesrdnoj pomoći kako bi i ove godine, manifestacija prošla što bolje. Posebice raduje kako se ovakvim vidom druženja, pa i rekreacije pridružilo puno mlađih ljudi.

 

VINCEKOVO GALERIJA SLIKA & VIDEO BY FollowNLike TEAM, http://follownlike.com

VIDEO