Vincekovo

Proizvodnja grožđa, a time i vina jedna je od najvažnijih poljoprivrednih proizvodnji u Međimuraca. Pitomi krajolik međimurskih bregi preplavljen je vinogradima i mnogobrojnim klijetima. Ljubav prema lozi toliko je raširena da gotovo svaki domaćin i u nizinskom dijelu uz kuću ima bar “brajde”. Velik je broj onih, koji uživaju ili žive od tog plemenitog napitka, a koji će nakon što su proslavili imendan svetog Martina dostojno obilježiti i dan svetog Vinka, zaštitnika vinogradara. Mnogi smatraju da je upravo na Vincekovo, odnosno 22. siječnja “službeni” početak godišnjeg vegetativnog ciklusa vinove loze – sokovi će, znači, ubrzo poteći trsom. Obično si tog dana vinogradari zažele sretnu novu vinogradarsku godinu! Vinogradari će na Vinkovo krenuti u “gorice” i prigodnim ceremonijalom zaželjeti da ovogodišnja berba bude uspješna.

Stoga je već tradicionalno u organizaciji Hrvatske kulturno umjetničke udruge “Sveti Martin” u nedjelju 20.01.2008 održan pohod u župni vinograd. Okupljanje i pohod krenuo je u 14,00 sati iz centra Svetog Martina na Muri da bi nakon otprilike sat vremena pješačenja stigli u župni vinograd gdje se održao tradicionalni obred uz stihove pučke pjesme “Trsek moj zbudi se” te kuhano vino, čaj i domaće kobasice s domaćim kruhom. S obzirom na podatke koje Udurga posjeduje, ovo je do sada najbrojniji i najmasovniji pohod. Naime, okupilo se nešto više od pet stotina ljudi. Uz mještane općine Sveti Martin na Muri ove godine u pohodu sudjelovali su i članovi i članice prijateljskog kulturno-umjetničkog društva “Kaštel” iz Pribislavca koji su stvorili posebnu atmosferu. Sam obred odvijao se pod vodstvom Sakač Valenta, člana Udruge te voditelja župnog caritasa. Ovim putem predsjednik Udruge Crnčec Dražen te svi članovi Udruge žele zahvaliti župniku i župnom vijeću, ogranku HVIDR-e iz Svetog Martina, ribičkom društvu “Čikov” iz Žabnika, DVD-u “Sv. Martin”, Udruzi voćara, vinogradara i povrćara iz Svetog Martina, općini Sveti Martin, turističkoj zajednici općine te svim pojedincima na svesrdnoj pomoći i korisnim savjetima kako bi ova zahtjevna manifestacija prošla što bolje.

Proizvodnja grožđa, a time i vina jedna je od najvažnijih poljoprivrednih proizvodnji u Međimuraca. Ljubav prema lozi toliko je raširena da gotovo svaki domaćin i u nizinskom dijelu uz kuću ima bar “brajde”. Velik je broj onih, koji uživaju ili žive od tog plemenitog napitka, a koji će obilježiti i dan Sv. Vinka, zaštitnika vinogradara.

Veli se da na Vincekovo nije dobro niti lijepo biti sam pri klijeti. Stoga je već tradicionalno, 17. put, u organizaciji Hrvatske kulturno umjetničke udruge „Sveti Martin“ u nedjelju 22.01.2017 održan pohod u župni vinograd. Iako je temperatura pokazivala negativni predznak, okupio se i na pohod krenuo lijep broj šetača te su nakon otprilike sat vremena pješačenja stigli u župni vinograd gdje se održao tradicionalni obred uz stihove pučke pjesme „Trsek moj zbudi se“ te kuhano vino, čaj i domaće kobasice s domaćim kruhom.

Uz mještana općine Sveti Martin na Muri te njihove prijatelje i ove godine u pohodu sudjelovali su članovi prijateljskog kulturno-umjetničkog društva „Sveti Jeronim“ iz Štrigove. Sam obred odvijao se pod vodstvom Stanka Perčića – Svetomartinskog Vajnčeka.

Ovim putem predsjednik Udruge Crnčec Dražen te sve članice i članovi Udruge žele zahvaliti župniku, Svetomartinskim krampusima te posebice Savjetu mladih Općine Sveti Martin na Muri na svesrdnoj pomoći kako bi i ove godine, manifestacija prošla što bolje. Posebice raduje kako se ovakvim vidom druženja, pa i rekreacije pridružilo puno mlađih ljudi.

 

VINCEKOVO GALERIJA SLIKA & VIDEO BY FollowNLike TEAM, http://follownlike.com

VIDEO

Na dan svetog Vinka vinogradar ide u vinograd, po “sakomu vremenu”, pa i “po dežđu i po snegu”. Na trseve objesi kobasice, kako bi i grožđe bilo tako lijepo i zdravo, zalije trs starim vinom i pri tom moli:

Dragi Bog
čuvaj trsa mog
evo Ti zrelog vina
da bu dobra godina.
Oblake razmakni
sunce primakni
mraza zgoni
na tuču zvoni.
Se bum obdelal
da bi v jesen popeval
rozgvu si bum zel
i vu vodu del.
Sv. Vincek pokaži svetu
kak bu vu novom letu.

Sa trsa odreže nekoliko rozgvi i ako mu se posreći i odreže rozgve s trsa srednje rodnosti, koje će staviti u čašu s vodom, pa na prozor. Najbolje je da je takva rozgva u toploj prostoriji i pri danjem svjetlu. Voda se povremeno mijenja, a nakon dva, tri tjedna rozgva propupa i pokazuje listove i cvijet. Po tome se vidi kako je trs prezimio, da li se “rožđe” smrznulo. Po tome se zna kakvu rezidbu u vinogradu valja primijeniti.Neki vinogradari nakon toga razbacaju po vinogradu češnjak da bi time zaštitili vinograd i vinovu lozu od bolesti. Veli se da na Vincekovo nije dobro niti lijepo biti sam pri klijeti. Ako je više pajdaša, red je da svaki za uspomenu dobije po jednu grančicu trsa.

“Tam gore na bregu trsek nam spi,
stari mi japa ga tužno gledi.
V roki gorične škarje drži,
prigne se k njemu, pak mu veli:
Trsek moj, zbudi se, dosti si spal.
Dugo na tebi snegek je stal.
Ves si pozebel i tak mi te žal,
trsek moj, zbudi se, bum te vrezal.
Brajdice delal bum trseku svom,
trsek mi vrnul bu svojim plodom.
Dečicu moju bu hranil z grozdom
mene pak starega v kleti s vinom.
Z vinčekom svojim krepil me buš
par leti živlenja produkšal mi buš.
Zato, moj trsek, ti zahvalan bum,
do zadnje vure poštuval te bum.”

 

Te će stihove pučkog pjesnika Ivana Glavine usnuloj lozi pjevati vinogradari i prijatelji vina. Prije povratka i prije bogatog ručka, zastat će u podrumu i zapjevati još nekoliko vinskih napitnica.

Ceremonijal na Vincekovo u kontinentalnoj se Hrvatskoj najčešće izvodi po posebnim pravilima -štatutima, od kojih su najpoznatiji oni Križevački. Stari narodni običaji bilježe da su se nekad, osim na Vincekovo, loza i zemlja blagoslovili vinom i prilikom kupoprodaje zemljišta ili vinograda.

 

PJESMA VINCEKU

A ve naš Vincek, koji puniš naše kupice – okrepi nas. Ti koji mutiš naše glave – okrepi nas. Ti koji razigravaš naše trudne oči- okrepi nas. Ti koji razvezivaš naše jezike – okrepi nas. Ti koji pesme teraš na naša usta – okrepi nas. Ti koji bedastoče blebečeš kroz nas – okrepi nas. Ti koji nam vozačke oduzimaš – okrepi nas.

Danas ćemo u vinogradtu gore na brijeguzalit vinom jedan trsšto spava u snijegu.Par reznika uzet ćemostavit ih u vodukad pupovi potjerajunadati se dobrom rodu.Sveti će Vincekistina je staranagraditi znoj i žuljenas vinogradara.

Dragi Bogčuvaj trsa mogevo Ti zrelog vinada bu dobra godina.Oblake razmaknisunce primaknimraza zgonina tuču zvoni.Se bum obdelalda bi v jesen popevalrozgvu si bum zeli vu vodu del.Sv. Vincek pokaži svetukak bu vu novom letu.

Tam gore na bregu trsek nam spi,stari mi japa ga tužno gledi.V roki gorične škarje drži,prigne se k njemu, pak mu veli:Trsek moj, zbudi se, dosti si spal.Dugo na tebi snegek je stal.Ves si pozebel i tak mi te žal,trsek moj, zbudi se, bum te vrezal.Brajdice delal bum trseku svom,trsek mi vrnul bu svojim plodom.Dečicu moju bu hranil z grozdommene pak starega v kleti s vinom.Z vinčekom svojim krepil me bušpar leti živlenja produkšal mi buš.Zato, moj trsek, ti zahvalan bum,do zadnje vure poštuval te bum. Ivan Glavina