Zeleni cvijet

Nakon što su članovi Povjerenstva Glavnog ureda Hrvatske turističke zajednice Zdenka Šutak, Ines Paškvan Kangler i Mirko Herceg s predstavnicima medijskih pokrovitelja Nikolom Vukadinovićem iz Glasa Slavonije te novinarkom Večernjeg lista i autoricom ovog teksta od 4. do 8. rujna obišli sve kandidirane gradove i mjesta koja su ušla u uži izbor akcije “Zeleni cvijet 2006.”, proglašeni su pobjednici.

Povjerenstvo je razgledalo najuređenije gradove i mjesta te okoliš pojedinačnih objekata koji su kandidirani iz 15 županija kontinentalne Hrvatske.
U kategoriji “Uređenost mjesta kao cjeline” ocijenjeno je osam gradova, sedam manjih gradova i šest mjesta, a posebno se gledalo na: ulaz/prilaz mjestu, središte mjesta, opremljenost prostora, izgled i uređenost javnih objekata te hortikulturno uređenje mjesta općenito.

Priznanje “Zeleni cvijet 2006.” sa zlatnim znakom za osvojeno prvo mjesto u kategoriji gradova dobio je cvjetni Varaždin, koji dosad još nitko nije skinuo s pobjedničkog trona. Srebrni znak za drugo mjesto pripao je Sisku, a brončani znak za treće mjesto Osijeku.

Od manjih gradova prvo mjesto osvojile su Našice, drugo Daruvar, a treće Novska.

Stubičkim Toplicama je pripalo prvo mjesto u kategoriji mjesta, drugi je Sv. Martin na Muri, a treće su Fužine. Povjerenstvo Glavnog ureda HTZ-a već je u srpnju obišlo i ocijenilo okoliš kandidiranih: 13 gradskih/mjesnih trgova, 12 parkova, 14 okućnica privatnih kuća, šest javnih plaža ili kupališta, 11 balkona, sedam turističko-informativnih centara, šest benzinskih postaja i na kraju pogledalo 13 suvenira i 14 turističkih ponuda.

Toplice Sveti Martin osvojile su prvo mjesto u kategoriji javnih plaža ili kupališta. Posebno priznanje dodijeljeno je Ličko-senjskoj županiji za velike pomake u obogaćivanju turističke ponude. Svečana dodjela nagrada i priznanja održala se 27. listopada u Cavtatu na Danima hrvatskog turizma.